Millaisia kertakäyttökäsineitä EI saa käyttää elintarvikkeita käsiteltäessä?

Sellaisia kertakäyttöisiä PVC-muovituotteita (”vinyylimuovit”), jotka sisältävät tiettyjä ftalaatteja (BBP, DINP ja DIDP) ei saa käyttää käsiteltäessä rasvaisia (yli 0,5 % rasvaa, esim.näkkileipä!) elintarvikkeita. Näin ollen tavanomaiset  vinyylikäsineet eivät sovi yleiskäsineiksi elintarviketyössä.

Jos kertakäyttöinen muovituote sisältää näitä ftalaatteja, tuotteen mukana on oltava käyttöohje ”Ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa” tai muu vastaava informaatio. (EVIRA )

 

Mitä on ftalaatit?

Ftalaatteja käytetään usein PVC-muovin pehmittiminä. Muovia muokataan pehmeäksi ja taipuisaksi lisäämällä pehmittimiä, yleisimmin ftalaatteja.  Ftalaateille voi altistua lukuisista lähteistä mm. vinyylikäsineistä, leluista, lattiamatoista, maaleista, vaatteista, sandaaleista, laukuista, kosmetiikkatuotteista ja urheiluvälineistä.  Ftalaatit ovat rasvaliukoisia eivätkä ne saa joutua suun kautta elimistöön. Esimerkiksi kalaa / lihaa , kaikkia yli 0,5% rasvaa sisältäviä elintarvikkeita käsiteltäessä ”perus” vinyylikäsineillä, nämä myrkyt pääsevät suoraa tietä elimistöön.

Ftalaattien terveysvaikutukset

Nykyään käytettävien ftalaattien myrkytysoireet eivät ilmene heti altistumisen yhteydessä.

Lisääntymisvaaralliseksi luokiteltuja ftalaatteja ovat esimerkiksi:

  • bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP saattaa heikentää hedelmällisyyttä ja vaurioittaa sikiötä),
  • bentsyylibutyyliftalaatti (BBP saattaa vaurioittaa sikiötä ja epäillään heikentävän hedelmällisyyttä),
  • dibutyyliftalaatti (DBP saattaa vaurioittaa sikiötä ja epäillään heikentävän hedelmällisyyttä) ja
  • di-isobutyyliftalaatti (DIBP saattaa vaurioittaa sikiötä ja epäillään heikentävän hedelmällisyyttä).
  • Ftalaateista osan on myös tutkimuksissa havaittu häiritsevän elimistön normaalia hormonitoimintaa (esim. DEHP). Toisaalta nykytiedon mukaan kaikki ftalaatit eivät ole lisääntymisvaarallisia, esimerkiksi di-isononyyliftalaattilla (DINP) ja di-isodekyyliftalaattilla (DIDP) ei ole harmonisoitua vaaraluokitusta lisääntymismyrkyllisyyden osalta. Ftalaattien terveysvaarojen tutkiminen on edelleen käynnissä.

Leluissa ja lastenhoitotuotteissa DEHP:n, DBP:n ja BBP:n pitoisuutta on lainsäädännöllä rajoitettu lisääntymisvaarallisuuden vuoksi. Varovaisuussyistä myös ftalaattien DINP, DIDP ja DNOP käyttöä on rajoitettu sellaisissa leluissa ja lastenhoitotuotteissa, jotka voi laittaa suuhun.

MEDI-POINT ftalaatittomat vinyylikäsineet

MEDI-POINT ftalaatittomissa ECO vinyylikäsineissä ei ole pehmittiminä lainkaan ftalaatteja, vaan ne on korvattu muilla pehmittimillä kuten sitraateilla ( sitruunahapon suoloja ) . Nämä käsineet soveltuvat kaikkien elintarvikkeiden käsittelyyn. Rasian pohjassa olevasta merkinnästä ”Soveltuu kaikkien elintarvikkeiden käsittelyyn”  voi varmistua, että käsineet ovat turvallisia elintarvikekäyttöön.

MEDI-POINT  ECO ftalaatittomat vinyylikäsineet eivät sisällä luonnonkumia ja ovat siksi sopivat myös allergisille.

Markkinoilla  on  kirjava  kokoelma  kaikenlaisilla  teksteillä  varustettuja  ja   varustamattomia rasioita, joten  myyjien/ostajien/käyttäjien  tulisi  tutkia   rasioiden  tekstit huolella  ja  ottaa huomioon käsineiden käyttörajoitukset.

MEDI-POINT – käsineet ovat saaneet kiitosta jo yli 20 vuoden ajan laadusta ja vastuullisuudesta ja tästä pidämme kiinni jatkossakin. Siksi Global Medi-Point Oy toimittaa elintarvikealallekin ainoastaan sinne  soveltuvia käsineitä eli ftalaatitonta vinyylikäsinettä sekä nitriilikäsinettä.

LAATU – VASTUU – PALVELU !

Soita ja kysy mitä vaan – Me palvelemme Teitä paremmin, kuin kukaan!

050 341 1629 / Elina Myllymäki / Faina Kanerva

global.medipoint@gmail.com